Podle kvality se kakao dělí do tří skupin:

Criollo

Nejméně pěstovaný druh kakaovníku. Je náchylný na choroby a dává velmi malou odrůdu. Zároveň ale jsou jeho plody nejchutnější. Ze světové produkce pokrývají 1 %.

Forastero

Nejrozšířenější druh kakaa, který dává největší úrodu a je i velmi odolný. Forastero má však nejméně aromatické plody. Pokrývá 85 % světové produkce.

Trinitario

Vzniklo křížením Criolla a Forastera. Trinitario kakao pokrývá 14 % světové produkce kakaa. Spolu s Criollom se řadí mezi kvalitní kakaové boby.

 

Odrůdová čokoláda

Čokoláda, ve které je použito kakao jen z jedné oblasti. Hořkost, chuť a kvalita jednotlivých oblastí se výrazně liší. Proto u plantáží čokolád můžeme vychutnat plnou a čistou chuť kakaa. International Cocoa Organization (ICCO), Mezinárodní kakaová organizace, zvolila označení FINO DE AROMA, kterým garantuje jedinečnou chuť a vůni. Jen 6–7 % produkce kakaa má označení FINO DE AROMA