NOVINKY

arr3Čokoládové festivaly 2018/2019 Rádi byste viděli naše výrobky osobně nebo byste rádi ochutnali naší horkou čokoládu? Navštivte... arr3Spuštěny nové stránkyVážení zákazníci, spustili jsme pro vás nové rozhraní stránek, aby pro Vás byly informace...

O čokoládě » Jak poznat kvalitní čokoládu
Jak poznáme kvalitní čokoládu

Podle kvality se kakao dělí do tří skupin:

Criollo

Nejméně pěstovaný druh kakaovníku. Je náchylný na choroby a dává velmi malou odrůdu. Zároveň ale jsou jeho plody nejchutnější. Ze světové produkce pokrývají 1 %.

Forastero

Nejrozšířenější druh kakaa, který dává největší úrodu a je i velmi odolný. Forastero má však nejméně aromatické plody. Pokrývá 85 % světové produkce.

Trinitario

Vzniklo křížením Criolla a Forastera. Trinitario kakao pokrývá 14 % světové produkce kakaa. Spolu s Criollom se řadí mezi kvalitní kakaové boby.

 

Odrůdová čokoláda

Čokoláda, ve které je použito kakao jen z jedné oblasti. Hořkost, chuť a kvalita jednotlivých oblastí se výrazně liší. Proto u plantáží čokolád můžeme vychutnat plnou a čistou chuť kakaa. International Cocoa Organization (ICCO), Mezinárodní kakaová organizace, zvolila označení FINO DE AROMA, kterým garantuje jedinečnou chuť a vůni. Jen 6–7 % produkce kakaa má označení FINO DE AROMA