Čokoládová pěna s mandarinkou a marakujou

Recept na čokoládovou pěnu je dokonalý a jednoduchý na přípravu. Připravenou kombinaci vezměte jen jako inspiraci a připravte si čokoládovou pěnu s jakýmkoliv jiným ovocem. Fantazii se meze nekladou!

Recept je asi na 12 ks kelímků o objemu 100 ml . Vrstvení je čistě na Vás, já dávala meruňkový gel, křupavou vrstvu, čokoládoovou pěnu, znovu meruňkový gel a vršek zdobila čokoládovým krémem.

Mandarinkový gel s marakujou:

  • 250 g marakujového pyré
  • 225 g mandarinkového pyré (nebo rozmixované kompotované mandarinky)
  • 50 g cukru krupice
  • 5 g pektinu NHX

Obě pyré vložíme do hrnce a zahřejeme. Mezitím si v misce smícháme cukr s pektinem, který poté postupně vsypeme do teplého pyré, mícháme metličkou. Směs necháme krátce probublat a odstavíme z plotny. Polovinu lehce zchladlého pyré nalijeme na dno kelímků. Kelímky s gelem uložíme do lednice, druhou polovinu gelu necháme na pracovní ploše, případně po vychladnutí uložíme do lednice a před použitím pak směs krátce prohřejeme v mikrovlnné troubě.

Křupavá vrstva:

Čokoládu smícháme s oříškovou pastou a společně rozpustíme v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni. Do rozpuštěné čokolády vmícháme vafličky a rýžové kuličky a vrstvíme na lehce zchladlý meruňkový gel.

Čokoládová pěna:

  • 200 g 60% hořké čokolády Lyra - Macondo
  • 20 g invertního cukru (případně med)
  • 300 g smetany ke šlehání
  • 125g plnotučného mléka
  • 40 g žloutků

Do misky si odvážíme čokoládu a odložíme stranou. Do malého rendlíku si nalijeme mléko, 40 g smetany ke šlehání a invertní cukr a celou směs prohřejeme (nevaříme). Zahřátou směs nalijeme do misky na prošlehané žloutky. Lijeme pomalu, za stálého míchání, aby se žloutky nesrazily. Takto vzniklou směs přendáme zpátky do rendlíku a za stálého míchaní opět prohřejeme na 80 – 85 °C. Směs nalijeme do misky na připravenou čokoládu, promícháme stěrkou a promixujeme tyčovým mixérem. Čokoládovou směs necháme za občasného promíchání zchladnout na teplotu okolo 40°C. Mezitím si našleháme 260 g smetany ke šlehání do měkkých špiček a jemně vmícháme do zchladlé čokoládové směsi. Takto vzniklou čokoládovou pěnu vrstvíme do kelímků na křupavou vrstvu. Necháme alespoň pár hodin zatuhnout v lednici a zalijeme zbylým meruňkovým gelem.

Čokoládový krém:

  • 80 g másla
  • 125 g krémového sýra
  • 80 g cukru krupice
  • 80 g hořké čokolády Lyra Macondo 60%

U tohoto krému je důležité, aby měly všechny suroviny stejnou teplotu. Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě, necháme zchladnout a mezitím si vyšleháme máslo pokojové teploty s cukrem do pěny. Poté zašleháme krémový sýr a jen lehce vmícháme rozpuštěnou, zchladlou čokoládu. Pomocí zdobícího sáčku tímto krémem dozdobíme vršky kelímků.

Za recept děkujeme Zuzaně Wipplingerové | @zuzanpece I https://www.instagram.com/zuzanpece/