Recept na čokoládovou pěnu je dokonalý a jednoduchý na přípravu. Připravenou kombinaci vezměte jen jako inspiraci a připravte si čokoládovou pěnu s jakýmkoliv jiným ovocem. Fantazii se meze nekladou!
Recept je asi na 12 ks kelímků o objemu 100 ml . Vrstvení je čistě na Vás, já dávala meruňkový gel, křupavou vrstvu, čokoládoovou pěnu, znovu meruňkový gel a vršek zdobila čokoládovým krémem.
Mandarinkový gel s marakujou:
- 250 g marakujového pyré
- 225 g mandarinkového pyré (nebo rozmixované kompotované mandarinky)
- 50 g cukru krupice
- 5 g pektinu NHX
Obě pyré vložíme do hrnce a zahřejeme. Mezitím si v misce smícháme cukr s pektinem, který poté postupně vsypeme do teplého pyré, mícháme metličkou. Směs necháme krátce probublat a odstavíme z plotny. Polovinu lehce zchladlého pyré nalijeme na dno kelímků. Kelímky s gelem uložíme do lednice, druhou polovinu gelu necháme na pracovní ploše, případně po vychladnutí uložíme do lednice a před použitím pak směs krátce prohřejeme v mikrovlnné troubě.
Křupavá vrstva:
- 80 g 50% mléčné čokolády Lyra
- 25 g lískooříškové pasty
- 45g vafliček (Drcený bisquit - Pailleté Feuilletine)
- 15 g rýžových kuliček
Čokoládu smícháme s oříškovou pastou a společně rozpustíme v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni. Do rozpuštěné čokolády vmícháme vafličky a rýžové kuličky a vrstvíme na lehce zchladlý meruňkový gel.
Čokoládová pěna:
- 200 g 60% hořké čokolády Lyra - Macondo
- 20 g invertního cukru (případně med)
- 300 g smetany ke šlehání
- 125g plnotučného mléka
- 40 g žloutků
Do misky si odvážíme čokoládu a odložíme stranou. Do malého rendlíku si nalijeme mléko, 40 g smetany ke šlehání a invertní cukr a celou směs prohřejeme (nevaříme). Zahřátou směs nalijeme do misky na prošlehané žloutky. Lijeme pomalu, za stálého míchání, aby se žloutky nesrazily. Takto vzniklou směs přendáme zpátky do rendlíku a za stálého míchaní opět prohřejeme na 80 – 85 °C. Směs nalijeme do misky na připravenou čokoládu, promícháme stěrkou a promixujeme tyčovým mixérem. Čokoládovou směs necháme za občasného promíchání zchladnout na teplotu okolo 40°C. Mezitím si našleháme 260 g smetany ke šlehání do měkkých špiček a jemně vmícháme do zchladlé čokoládové směsi. Takto vzniklou čokoládovou pěnu vrstvíme do kelímků na křupavou vrstvu. Necháme alespoň pár hodin zatuhnout v lednici a zalijeme zbylým meruňkovým gelem.
Čokoládový krém:
- 80 g másla
- 125 g krémového sýra
- 80 g cukru krupice
- 80 g hořké čokolády Lyra Macondo 60%
U tohoto krému je důležité, aby měly všechny suroviny stejnou teplotu. Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě, necháme zchladnout a mezitím si vyšleháme máslo pokojové teploty s cukrem do pěny. Poté zašleháme krémový sýr a jen lehce vmícháme rozpuštěnou, zchladlou čokoládu. Pomocí zdobícího sáčku tímto krémem dozdobíme vršky kelímků.
Za recept děkujeme Zuzaně Wipplingerové | @zuzanpece I https://www.instagram.